Vuoden 2023 sarjakilpailuiden ensimmäinen kilpailuviikonloppu toi mukanaan upeita hetkiä ja jännitystä. Merri Dressage Tourin 1. osakilpailussa oli kilpailemassa oli yhteensä 210 ratsukkoa ja sarjan ensimmäiset rankingpisteet löysivät omistajansa.

Kilpailupäivä alkoi sumuisissa tunnelmissa. Lämpötila oli nipin napin plussan puolella ja aamu-usva tuntui jatkuvan läpi aamupäivän sankan sumun säilyessä Merri Groupin tiluksilla. Vaikka tunnelma ulkona olikin kosteahko, niin onneksi sadekuuroilta vältyttiin ja ainakin ensimmäisen osakilpailun verryttely onnistui osittain myös ulkokentällä.

Ensimmäinen osakilpailu meni kokonaisuudessaan varsin mallikkaasti. Kouluradalla nähtiin upeita suorituksia ja tuomaristo kiitteli kokonaisuudessaan kilpailuun osallistuvien ratsukoiden korkeaa tasoa. Seuraava osakilpailu kilpaillaan 28.10.2023. Jännityksellä odotamme, miten rankingin tilanne alkaa elämään sarjakilpailun edetessä.

Kilpailun sijoituskuningatar oli ehdottomasti useammassa luokassa ratsastanut Milja Hulkko, joka nappasi yhteensä neljä sijoitusta ja starttasi kilpailupäivän aikana jopa 11 kertaa. Useamman sijoituksen nappasi myös Siiri Höglund ja Tinu Angren. Tämä naiskolmikko on siis ehdottomasti sellainen, joita kilpakumppaneiden kannattaa pitää silmällä tulevissa osakilpailuissa.

Merri Dressage Small Tour (Vaativa B)

Merri Dressage Small Tour aloitti päivän sarjakilpailuluokat ja paikalle oli jo aamusta saapunut joitakin katsojia hevostenhoitajien ja ratsastajien tukijoukkojen lisäksi. Tunnelma maneesissa ennen ensimmäistä ratsukkoa oli hieman jännittynyt, mutta onneksi ratsukot eivät tästä piitanneet vaan luokka alkoi sujuvasti.

Tänään luokassa kärkisijoille ei yltänyt yksikään puoliverinen, vaan kärkikolmikosta löytyi yllättäen täysin muiden rotujen edustajia. Luokan voittoon ratsasti Siiri Höglund ratsullaan Brunnby Cymraes, joka on rodultaan welsh cob. Suoritus oli näyttävä ja erityisesti ratsun tahdikas raviohjelma vakuutti tuomariston. Voittoprosentit olivat tänään huimat 78.698%. Toiselle sijalle sijoittuivat Milja Hulkko ratsunsa Marhir ox kanssa. Henkeäsalpaavan kaunis arabiori Marhir ei jättänyt varmasti katsojia kylmäksi ja nappasikin tuomareilta tuloksen 77.701%. Milja lunasti luokassa myös toisen sijoituksen sijoittuessaan hevosellaan Serellenders Monsterman luokassa viidenneksi. Luokassa kolmanneksi ratsasti Piia Ihantoja suomenhevosratsullaan Snillin Aino. Ratsukon tulos oli 75.843%.

Small Tourin 1. osakilpailussa oli yhteensä 26 osallistujaa. Tällä kertaa ranking-pisteitä oli siis jaossa jokaiselle osallistujalle.

Merri Dressage Medium Tour (Prix St. George)

Medium Tourin ensimmäinen osakilpailu jatkoi onnistuneesti alkanutta kilpailupäivää. Luokassa kilpaili yhteensä 16 ratsukkoa.

Medium Tourin ensimmäisen osakilpailun voittoon ratsasti ulkomaalaisratsukko Hannah Chúille hannoverorilla Augustin HR. Ratsukon tulos 79.393% oli päivän parhaimmistoa ja hipoi 80% tuntumaa. Toiseksi ratsasti Alessandra Avanzago hevosellaan Amarea d’Delm ja kolmannelle tilalle Tinu Angren FWB-tammalla Primarina 5594. Kilpailu kärkikolmikon välillä oli tiukka, sillä ratsukoilla oli eroa vain vähän yli 1 prosenttiyksikön verran. Milja Hulkko jatkoi menestystään sarjakilpailussa sijoittuen hevosellaan Dansare RBN luokan neljänneksi. Aamupäivällä Milja oli ratsastanut jo kahdella muulla hevosella sijoituksille Small Tour luokassa.

Merri Dressage GP Tour (Grand Prix)

Päivän pääluokka eli GP Tourin 1. osakilpailu ratsastettiin ennen lounastaukoa. Maneesi alkoi täyttyä ennen pääluokan alkua ja katsomossa olikin uskomattoman hieno urheilujuhlan tunnelma. Luokassa kilpaili yhteensä 33 GP-ratsukkoa. Suuri osallistujamäärä yllätti kaikki.

Luokan kärkikolmikko oli kokoelma näyttäviä tammoja, kärjessä olivat hurmaavat kirjavat tammat Eureka von Lark ja Valencia ratsastajiensa Papu Kaarnakallio ja Majina Misang kanssa. Majina nappasi luokassa myös toisen sijoituksen saavuttaen viidennen sijan hevosellaan Silver Toffee Trillionaire. Kolmannelle tilalle vain muutaman kymmenyksen erolla toiseen sijaan tuli Mika Tähtistö tammallaan Aprilscherz Lee.

Kaikenkaikkijaan kilpailu GP Tourin rankingpisteistä lähti vahvasti liikkeelle ja tulostaso oli huima. Voittajaratsukko Papu ja Eureka von Lark hätyyttelivät luokassa tuota maagista 80% rajaa saavuttaen tulokset 79.251%.

Merri Dressage Future Stars Tour (Helppo A)

GP sarjakilpailun jälkeen hyppäsimmekin seuraamaan tulevaisuuden toivoja, eli Future Stars Tourille osallistuvia nuoria hevosia. Nuorille hevosille tarjottiin hieman enemmän aikaa radan tutustumiseen ennen lähtömerkkiä. Kilpailuohjelmana nuorten sarjassa on Helppo A ja osallistujissa oli upeita 4-7-vuotiaita kouluhevosaihioita. Ratsukoita oli yhteensä 27 kappaletta. Joillekin ratsukoille kilpailutilanne oli vielä uusi ja jännittävä, mutta osa ratsukoista pääsi myös loistamaan ja esittämään parastaan kokemattomalle hevoselle varsin jännittävässä ympäristössä.

Luokan voiton nappasi laadukas suomenpuoliveritamma Draconaria ratsastajanaan Oskari Käkiharju. Ratsastaja oli kuulemma empinyt tamman ilmoittamista kilpailusarjaan luonnehtien sitä välillä vähän liiankin säpäkäksi ja nopeaksi, mutta osallistuminen kannatti, sillä tamma pysyi nahoissaan ja esitti parastaan saaden upean tuloksen 79.074%! Toiseksi ratsasti ulkomaalainen Isa Feddeler hannovertammalla SHT Wie Romantisch. Samalta Sportpferde Chúille tallilta kilpailuun osallistui useampi ratsukko ja palkintoruusukkeita oli kotiinviemiseksi useampia. Kolmannen tilan nappasi kilpailuiden ruusukekuningatar Milja Hulkko trakehnertammallaan Liebesaffäre.

Merri Dressage Pony Tour (Helppo A)

Nuorten hevosten jälkeen päästiin ihailemaan poniratsukoita. Luokan aikana katsomosta kuului ihastuneita huokauksia kun toinen toistaan valloittavampia kouluponeja asteli radalle. Luokan otti haltuunsa Tinu Angren sijoittuessaan ensimmäiseksi connemaratammalla DD Sterrin ja neljänneksi upealla welshorilla Angren Mairon. Toiselle sijalle ratsasti Viivi Vågsvær vuonohevosorilla Fjeldprins. Kolmannen tilan otti haltuunsa Annabel Kastehelmi ja welsh part-bred tamma Elitehof’s Liefje.

Merri Dressage Finnish Warmblood Tour (Intermediate I)

Päivän viimeinen Merri Dressage Tourin kilpailusarja oli suomenpuoliverisille tarkoitettu Finnish Warmblood Tour. Sarjassa kilpaillaan tasolla Intermediate I. Luokkaan oli ilmoittautunut yhteensä 19 kotimaista ratsukkoa. Voittoon ratsasti Felicia Kastehelmi tammallaan Rowandell Charade. 8-vuotiaan rautiaan tamman kasvattaja on Rowandell ja tammalla on takataskussaan jo kantakirjapalkintoja ja se on nuorena palkittu myös KV-II palkinnolla. Arvostelupöytäkirjassa tammaa kehuttiin elegantiksi ja ratsastajaa eleettömäksi. Toisen sijan nappasi Halenshof Chacha mustalla tammallaan Halenshof Chacha. Kolmannelle sijalle ratsasti Tintti Myttinen orilla Socially Sour Ree, jonka on kasvattanut Breawa.

Luokan ulkomaalainen päätuomari antoi paljon suitsutusta suomalaiselle urheiluhevoskasvatukselle. Luokan ratsukot olivat laadukkaita ja monella ratsukolla voisi olla hyvinkin potentiaalia kehittyä jopa Grand Prix tasolle tulevaisuudessa, elleivät ne jo siellä kilpaile.

Sarjakilpailuluokkien lisäksi lauantaina ratsastettiin myös kolme tavallista luokkaa. Kilpailuohjelmina olivat Helppo A, Vaativa A ja Intermediate II.

Helppo A luokan voiton nappasi itselleen Joosua Kuoppala suomenhevosorillaan Marttiini. Luokan palkintojenjaossa oli esillä myös enemmän suomenhevosratsukoita. Luokassa toiseksi sijoittui Pöystilän Vadelmasiirappi ratsastajansa Melina Ekholmin kanssa ja viidennelle sijalle ylsi ratsukko Minni Vanha-Aho ja Havajipaitamies.

Vaativa A luokassa nähtiin suomalaisen urheiluhevoskasvatuksen helmiä kun luokan kaksi ensimmäistä sijaa menivät FWB-ratsukoille. Luokan voitti Maiju Kaarna FWB-orillaan Sensano. Toiseksi sijoittui Veera Riekonkoski FWB-orilla Kastehelmen Veuve Clicquot. Tämä ratsukko yllätti kanssakilpailijat, sillä Kastehelmen Veuve Clicquot, tutummin ”Vellu”, on totuttu yleensä näkemään esteradoilla. Tänään esteori onnistui myös kouluradalla ja sai vakuuttavat 73.686%. Kolmanneksi ratsasti ulkomaalaisratsuko Jorge Díaz näyttävällä andalusialaisorillaan Tacito de Delm.

Illan viimeinen luokka oli Intermediate II. Ulkona oli jo pilkkopimeää, mutta areenan parrasvaloihin asteli myöhäisestä ajankohdasta huolimatta yhteensä 17 ratsukkoa. Luokan voittoon ratsasti selkeällä tuloserolla Mikkli Lepik ratsullaan Carnage Prime, ratsukon tulos oli 75.262%. Toiselle sijalle sijoittui Trevor Andrews hevosellaan Kyalami Ion ja kolmannen tilan lunasti itselleen Siiri Höglund ratsullaan Volhynia Ahf.